0

حضانت فرزند

مقدمه

ازدواج یکی امور مقدسی می باشد که می تواند زن و مرد را از مزایای زیادی بهره مند‌ کند. ازدواج زن و مرد علاوه بر اینکه می تواند. یک زندگی پر از آرامش را برای آن‌ ها به ارمغان بیاورد می تواند. باعث فرزند آوری و تداوم نسل آن‌ ها نیز شود. پدر و مادر پس از به دنیا آمدن فرزند مسئولیت حضانت فرزند را به عهده خواهند داشت. اما این امر می تواند در شرایط متفاوتی صورت بگیرد. و حتی گاهی ممکن است به شخص دیگری به غیر از پدر و مادر فرزند نیز محول شود.

در ادامه این مطلب قصد داریم در خصوص حضانت‌ فرزند مطالبی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. با گروه وکلای آزاد مهر همراه باشید. 

حضانت به چه معناست؟

همانطور که در بالا گفته شد فرزندان نتیجه ازدواج می باشند. و پس از به دنیا آمدن پدر و مادر عهده دار حضانت آن ‌ها خواهند بود. به این معناست که پدر و مادر تمام نیاز های عاطفی  و مادی فرزندان را تامین کرده و از آن‌ ها به خوبی مراقبت نمایند.و تمام توان خود را در راستای تربیت فرزند به کار بگیرند.

 پدر و مادر ‌خود می بایست دارای صلاحیت باشند و به گونه ای باشند. که حضانت آن‌ ها به صلاح فرزند باشد. والدین در حالت کلی می بایست در نگهداری فرزند خود قوانین را رعایت نمایند.  اما گاهی ممکن است فرزند به یکی از والدین محول شود. برای مثال در طلاق توافقی هم به عهده پدر است و هم به عهده پدر و هر دو آن ‌ها در یک مدت زمان مشخص عهده دار نگهداری کودکان خود خواهند بود.

 طبق قانون حضانت فرزند دختر تا هفت سالگی با مادر و از هفت سالگی تا نه سالگی با پدرش خواهد بود. حضانت پسر نیز تا سن هفت سالگی با مادر و از سن هفت سالگی تا پانزده سالگی با مادرش خواهد بود.

نکته : البته در حال حاضر حضانت بعد از نه سالگی تمام قمری در دختر و 15 سالگی تمام قمری در پسر به انتخاب و نظر خود فرزند و بررسی دادگاه تعیین می شود.

این مطلب را هم مطالعه نمایید : طلاق در حقوق ایران

حضانت فرزند بعد از فوت پدر با کیست؟

فوت والدین یکی از عواملی است که می تواند باعث تغییر حضانت کننده فرزندان شود. پدر یکی از افرادی است که از زمان به دنیا آمدن فرزند حق ولایت بر ایشان دارد .و در صورت طلاق نیز حتی در زمان تا 7 سالگی که با مادر است ولیکن حق ولایت پدر از بین نمی رود..

در صورتی که پدر فوت کند. مطابق قانون حضانت تا 7 سالگی با مادرش خواهد بود. و بعد از 7 سالگی در صورتی که پدر بزرگ پدری در قید حیات باشد با درخواست ایشان حضانت به ایشان محول می شود. و در صورت عدم تمایل پدر بزرگ به نگهداری نوه خود نگهداری فرزند با مادر خواهد بود.

نکته حائز اهمیت این است که اگر پدر قبل از فوت خود برای فرزندش قیمی را تعیین کرده باشد در صورت فوتش آن قیم نمی تواند حضانت نمودن فرزند را عهده دار شود و تنها مادر صلاحیت این امر را دارد.

گاهی ممکن مادر دارای صلاحیت اخلاقی برای این امر نباشد که در این صورت دادگاه حضانت را از او سلب کرده و به صلاحدید دادگاه برای ایشان قیم تعیین می شود . برای مثال اگر بعد فوت پدر مادر دچار اعتیاد شده باشد حضانت او به صلاح فرزند نبوده  و از او سلب می گردد.

حضانت فرزند بعد از طلاق زوجین با کیست؟

در صورت طلاق زوجین اگر طرفین توافقی داشته باشند طبق آن عمل میشود. و در صورت عدم توافق  حضانت تا 7 سالگی با مادر است. و از 7 سالگی تا سن بلوغ(9 سالگی قمری برای دختر و 15 سالگی قمری برای پسر) با پدر است. و پس از سن بلوغ تا 18 سالگی به انتخاب خود فرزند و تعیین دادگاه با جلب نظر مشاور خانواده تعیین می شود.

حضانت کننده فرزند بعد از فوت مادر

در صورت فوت مادر ننگهداری فرزند مشترک بر عهده پدرش خواهد بود. و درصورتی که پدر در قید حیات نباشد با صلاحدید دادگاه برای فرزند قیم تعیین خواهد شد. که معمولا این قیم از بین نزدیگان و خویشاوندان فرزند تعیین خواهد شد. که میتواند پدر بزرگ یا مادر بزرگ باشد.

اگر پدر و مادر هر دو فوت کنند حضانت کننده فرزند چه کسی خواهد بود؟

در بالا گفتیم که بعد از فوت پدر حضانت کننده فرزندان  مادر بوده و بعد از فوت مادر نیز  پدر می تواند حضانت کننده فرزندان خود باشد. اما در برخی موارد دیده می شود که پدر و مادر هر دو باهم فوت نموده و هیچکدام از آن ها در قید حیات نیستند. که در این صورت در درجه اول جد پدری برای نگهداری فرزند تعیین می شود. یعنی پدر پدر فرزند می بایست نگهداری او را بر عهده بگیرد. اما گاهی ممکن است جد پدری فرزند نیز در قید حیات نباشد و یا به دلایل مختلف توانایی نگهداری نمودن فرزند را نداشته باشد که در این صورت با تعیین دادگاه برای فرزند قیم تعیین می شود.

در چه صورت حضانت از والدین سلب می شود؟

در برخی موارد ممکن است پدر و مادر دارای شرایطی باشند که حضانت آن‌ ها به مصلحت فرزندشان نباشد و از لحاظ اخلاقی و جسمی به کودک خود آسیب وارد کنند.

از این رو قانونگذار برخی موارد را در نظر گرفته است که در صورت وجود آن‌ ها حضانت از پدر یا مادر سلب شده و با تعیین محکمه به قیم سپرده خواهد شد. مواردی که می توانند باعث سلب حضانت فرزند از پدر و مادر شوند به شرح زیر هستند:

  • چنانچه نگهدارنده فرزند از او سو استفاده کند و او را وادار به انجام‌ اعمال غیر اخلاقی، فساد و فحشا و …نماید طبق قانون حضانت از او سلب خواهد شد.
  • در صورتی  که حضانت کننده فرزند را مورد ضرب و جرح قرار دهد و این کار او از حد متعارف خارج گردیده باشد .
  • در برخی موارد ممکن است پدر یا مادر که حضانت کننده فرزند هستند به بیماری های روانی مبتلا شوند که در این صورت اگر پزشکی قانونی این مسئله را تایید کند حضانت از آن ها سلب می شود.
  • اگر پدر یا مادر  دارای فساد اخلاقی، فحشا و…باشند حضانت از آن ها سلب می شود.
  • اعتیاد پدر و‌ مادر به مواد مخدر، الکل و…

مرجع رسیدگی به دعوای حضانت چیست؟

مطابق قانون حمایت خانواده رسیدگی به دعوای حضانت در صلاحیت دادگاه خانواده(وکیل خانواده) می باشد.

نکته: دادگاه خانواده به هنگام رسیدگی و صدور حکم در خصوص طلاق موظف است. نگهداری مشترک را در صورت توافق زوجین طبق توافق و در صورت عدم توافق طبق قانون مشخص نماید. و در حکم خود ذکر نماید.

جهت مشاوره در خصوص حضانت با وکلای پایه یک دادگستری گروه آزادمهر در تماس باشید

02188696597 – 02188887153 – 09122097355

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.